Tydzień zdrowego jedzenia

Kto raz spróbował cudnie wyrośniętego, aromatycznego, chleba na zakwasie nie zapomni jego smaku. Rok temu społeczność szkolna ZS nr 23 w Zdrowym Tygodniu zasmakowała go i w piątek w strefie ucznia odbyła się powtórna degustacja świeżo upieczonego chleba. Jak poprzednio bochenki zostały zjedzone w oka mgnieniu przez jego fanów. To chyba najlepsza reklama zdrowego żywienia. Od jakości pieczywa zależy nasze zdrowie. Zakwas to nic innego jak po prostu sfermentowane ciasto. Kiedy mąkę żytnią wymiesza się z ciepłą wodą i postawi w ciepłym miejscu (30 stopni C), zaczynają się rozmnażać zawarte w mące bakterie kwasu mlekowego, które są największym sprzymierzeńcem i pozwalają zachować w zdrowiu układ pokarmowy. Są bardzo przyjazne dla człowieka, poprawiające florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym oraz naszą odporność, pomagają nam lepiej zagospodarować składniki odżywcze żywności. Znajdujemy je w tradycyjnym zakwasie, na którym wypiekały chleb nasze prababki. Zachęcam każdego, aby został domowym piekarzem własnego zdrowia.

prof. Dariusz Jenderko
 

  • chleb_01.jpg
  • chleb_02.jpg
  • chleb_03.jpg
  • chleb_04.jpg
  • chleb_05.jpg
  • chleb_06.jpg
  • chleb_07.jpg
  • chleb_08.jpg
  • chleb_09.jpg
  • chleb_10.jpg